bishop, z tego co widze to pewnie lepszy ten autorytet bylby od Ciebie.
Kurs prawa jazdy.... Jak zachowac się w tej sytuacji....
Zwiń
X
-
Gość
-
Zamieszczone przez bishopPoprawne użycie migaczy
Na w/w skrzyżowaniu tabliczka T-6 pod znakiem pierwszaństwa, stop i ustąp, bardzo precyzyjnie określa jak należy pradwidłowo użwać kierunkowskazów i która droga jest drogą na wprost, która w lewo , a która w prawo. Żeby nie było niejasności, że ta droga która nie skręca idealnie pod kątem 90°, mimo wszystko jednak skręca w lewo lub w prawo, a ta na wprost, która też nie jest idealnie na wprost, a jednak jedziemy nią na wprost.
Polecam lekturę ustawy, a jeśli jest niezrozumiała to bardzo pomocy będzie kodeks drogowy z komentarzem Zbigniewa Drexlera, nie spotkałem lepszego
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78Zamieszczone przez bishopPopatrzcie na obrazek , od którego zaczęła się dyskusja i lekko przekrzywiając głowę , co widzicie?
Zamieszczone przez rafikibishop, ale w takiej "wersji" to jest zupełnie inne skrzyżowanie, na którym jest wszystko jasne.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bishopZamieszczone przez rafikibishop, ale w takiej "wersji" to jest zupełnie inne skrzyżowanie, na którym jest wszystko jasne.tutaj to wiadomo, że skręcając w którakolwiek podporządkowaną robimy to z kierunkiem. Ale w pierwotnej wersji ta "wyższa" podporządkowana była kierunkiem na wprost :roll:
Komentarz
-
-
Gość
bishop, rysujesz jakies bzdety usilujac podbic swoje argumenty, a to nijak sie ma to tego skrzyzowania w Jaworznie, narysowales cos zupelnie innego a jak obroce glowe to tylko szyja mnie boli.
Komentarz
-
Zamieszczone przez rafikiRozumiesz słowa "zupełnie inne"?...co ja Ci poradzę, chcesz uchodzić za bezpiecznego kierowcę, napisz: jeżdże xx lat, 0 wypadków, 0 kolizji , 0 mandatów, może to będzie argument ,żebyśmy dalej dyskutowali sprawy bezpieczeństwa.
bishop, rysujesz jakies bzdety usilujac podbic swoje argumenty,...
Komentarz
-
-
bishop, nie wiem o co Ci chodzi, ale daruj sobie prywatne wycieczki. To co narysowałeś, to nie jest to samo.Zamieszczone przez bishopchcesz uchodzić za bezpiecznego kierowcę, napisz: jeżdże xx lat, 0 wypadków, 0 kolizji , 0 mandatów, może to będzie argument ,żebyśmy dalej dyskutowali sprawy bezpieczeństwa.
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez bishopJeszcze obrażony za tego policjanta
[ Dodano: Czw 29 Sty, 15 15:14 ]
leonn, no wlasnie ja tez zobaczylem to samo, ale mnie ciagle tylko ci....w glowie :lol:
Komentarz
-
Leonn powiedz czym zasygnalizujesz skręt ?/przypominam że migasz już lewym kierunkiem/ do przykładowo położonej posesji, niech będzie że Twojej. :lol:
Wytłumacz mi dlaczego jadąc w lewo mam nie włączyć kierunku? Tylko nie interesuje mnie wytłumaczenie, że wg Ciebie to jest prosto...Załączone pliki
Komentarz
-
-
bishop, wiesz, mi chodziło o rysunek z tego posta: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...407376#1407376
Wg Ciebie jadąc drogą z pierwszeństwem jedziemy prosto a nie w lewo, choć tak nie jest. Więc powiedz mi czemu jadąc na skrzyżowaniu w lewo mam jechać bez kierunkowskazu? Teraz dodałeś zjazd do posesji, który nie występuje w sytuacji autora tego wątku. Ale widzę, że wyznajesz zasadę z "Dnia Świra" (http://youtu.be/Tb1XTIcqaa4?t=55s).
A co do Twoich pytań to czym sygnalizujesz skręt w "pionową" podporządkowaną skoro migasz już kierunkowskazem sygnalizując skręt (wg Ciebie w "poziomą" podporządkowaną)?
I analogiczne pytania dla sytuacji z czerwonymi strzałkami. Dlaczego uważasz, że jadąc prosto jedziemy w lewo, a jadąc w prawo jedziemy prosto? :?
[ Dodano: Czw 29 Sty, 15 18:24 ]
Poza tym na ostatnim rysunku twierdzisz, że skręt w prawo to jazda na wprost wbrew temu jak opisałeś poprzedni obrazek. Przeczysz sam sobie kolego
Komentarz
-
-
Gość
bishop, w tym wypadku poprostu nie mrygam na glownej, ale w przypadku ulicy krakowskiej gdzie nie ma takich udziwnien wlaczylbym, prosta sprawa ten glupi wjazd do posesji zmienia tu zasade.
Komentarz
-
Rafiki obrazek zmojego powyższego postu to jest obrazek leonna , który już raz stronę wcześniej poprawiłem,tutj wyżej nie zmieniałem jego tekstów, dodałem tylko domek ,żeby można było zobaczyć, co to znaczy w lewo i czy leonn wystawi rękę z samochodu :lol:
Moje posty w tym temacie są napisane, tak żeby zrozumiał je Edek z fabryki kredek i dowódca konwoju ONZ.Zbyt dużo sytuacji wymyślasz i się zapętliłeś, po prostu przez 2dni nic nie pisz w temacie tylko czytaj.
bishop, w tym wypadku poprostu nie mrygam na glownej, ale w przypadku ulicy krakowskiej gdzie nie ma takich udziwnien wlaczylbym, prosta sprawa ten glupi wjazd do posesji zmienia tu zasade.
Komentarz
-
-
bishop, ale domku nie ma w sytuacji autora więc po kiego czorta go narysowałeś? Wiadomo, że do posesji lewy migacz, ale jadąc "główną" też, bo też jedziemy w lewo (wbrew Twojej opinii, że to kierunek "na wprost"). Powiedz, nie wydaje Ci się znajome pytanie czym sygnalizujesz skręt w "pionową" podporządkowaną skoro lewym kierunkowskazem sygnalizujesz skręt w "poziomą"?
[ Dodano: Czw 29 Sty, 15 19:15 ]
BTW, na ostatnim obrazku wychodzi na to, że dla Ciebie droga z pierwszeństwem to jazda na wprost. Nie pytałem czy to jest prosto czy w lewo, tylko czemu jadąc nią w lewo mam wg Ciebie nie włączyć kierunkowskazuobrazkiem tłumaczysz to w taki sposób, że dlatego, że Ty uważasz, że to jest prosto - nie, to nie jest jazda prosto.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bishopZamieszczone przez RafikiWytłumacz mi dlaczego jadąc w lewo mam nie włączyć kierunku? Tylko nie interesuje mnie wytłumaczenie, że wg Ciebie to jest prosto...
USTAWA
z dnia 20 czerwca 1997 r.
Prawo o ruchu drogowym
Dział I
Przepisy ogólne
Art. 2.
Ust. 10) skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia;
określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną.
„W czasie jazdy, szczególnie w ruchu miejskim, kierujący bardzo często zmienia kierunek jazdy lub pas ruchu. Dokonuje tego z własnej woli albo zmuszony warunkami lub przepisami ruchu drogowego.
Zmiana kierunku ruchu to skręcanie w prawo lub w lewo oraz zawracanie nie zależnie od przebiegu drogi z pierwszeństwem przejazdu i rodzaju skrzyżowania.
Zmiana kierunku jazdy polega najczęściej na skręceniu z danej drogi w inną na prawo lub w lewo albo zjechaniu z drogi np. na posesję.
Zmianą kierunku jazdy jest również zawracanie.
Nie jest zmianą kierunku jazdy skręcenie wynikające ze zmiany kierunku drogi (np. zakręt drogi).
Jeżeli nie ma możliwości jazdy w innym kierunku niż przebiega droga, to nie jest wg kodeksu zmiana kierunku i nie trzeba zmieniać pasa ruchu ani sygnalizować zmiany kierunku jazdy.”
Zamieszczone przez bishopRafiki obrazek zmojego powyższego postu to jest obrazek leonna , który już raz stronę wcześniej poprawiłem,tutj wyżej nie zmieniałem jego tekstów, dodałem tylko domek ,żeby można było zobaczyć, co to znaczy w lewo i czy leonn wystawi rękę z samochodu :lol:
Zamieszczone przez bishopLeonn powiedz czym zasygnalizujesz skręt ?/przypominam że migasz już lewym kierunkiem/ do przykładowo położonej posesji, niech będzie że Twojej. :lol:
Włączam kierunkowskaz lewy, zbliżam się do osi jezdni, zatrzymuję się przy niej i ustępuję tylko jadącym z naprzeciwka drogą z pierwszeństwem skręcającym w prawo, sygnalizującym zmianę kierunku jazdy zgodnie z przebiegiem drogi głównej przez skrzyżowanie.
Za mną czekają inne pojazdy, które jadą dalej tą drogą, a które nie wjeżdżają na moją posesje znajdującą się poza skrzyżowaniem, :wink: ale sygnalizujące nadal zmianę kierunku jazdy kierunkowskazem lewym, zgodnie z przebiegiem drogi z pierwszeństwem przejazdu przez to skrzyżowanie.
Kiedy ja już parkuję na Mojej posesji, :wink: Ci którzy czekali za mną, aż opuszczę drogę z pierwszeństwem, jadą dalej przez skrzyżowanie z lewym kierunkiem nie ustępując nikomu bo poruszają się drogą z pierwszeństwem przejazdu w lewo przez to skrzyżowanie.
bishop, stawiasz flaszke
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leonnZa mną czekają inne pojazdy, które jadą dalej tą drogą, a które nie wjeżdżają na moją posesje znajdującą się poza skrzyżowaniem, ale sygnalizujące nadal zmianę kierunku jazdy kierunkowskazem lewym, zgodnie z przebiegiem drogi z pierwszeństwem przejazdu przez to skrzyżowanie.
Nie jest zmianą kierunku jazdy skręcenie wynikające ze zmiany kierunku drogi (np. zakręt drogi).
Zamieszczone przez leonnbishop, stawiasz flaszke
Zamieszczone przez rafikibishop, ale domku nie ma w sytuacji autora więc po kiego czorta go narysowałeś?ops: ,jak je pisałeś , u mnie w poście wyżej już była odpowiedź :twisted: w pierwszym zdaniu.
dodałem tylko domek ,żeby można było zobaczyć, co to znaczy w lewo
Komentarz
-
-
bishop, no ok, ale IMO w lewo to jest zarówno skręt do posesji i jazda drogą z pierwszeństwem też jest skrętem w lewo.Zamieszczone przez bishopNie słuchasz o co proszą
[ Dodano: Pią 30 Sty, 15 20:52 ]
Ty usiłujesz przeforsować teorię, że na skrzyżowaniu tylko jedna droga może skręcać w lewo i jedna w prawo. Na tym skrzyżowaniu mamy 2 drogi w prawo, jedną w lewo i nie ma na wprost. Ale Ty przecież wiesz swoje
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bishopno niby coś sygnalizujesz, i to samo co inni za tobą ...ale co się wydarzy nikt nie wie.
Jak to nikt nie wie co się wydarzy? Przecież to oczywiste.
Jeśli przed skrzyżowaniem skręcasz z drogi w lewo na chodnik, parking lub do swojej posesji musisz sygnalizować tą zmianę kierunku jazdy, a to że droga z pierwszeństwem przez to skrzyżowanie biegnie w lewo to w tedy sygnalizujesz inny zamiar, zamiar przejechania przez skrzyżowanie drogą w lewo.
Zamieszczone przez bishopZamieszczone przez leonnNie jest zmianą kierunku jazdy skręcenie wynikające ze zmiany kierunku drogi (np. zakręt drogi).
No nareszczie to jest właściwe podejście, cytat z Twojego postu, od kropki do kropki. 8)
Zamieszczone przez leonnJeżeli nie ma możliwości jazdy w innym kierunku niż przebiega droga, to nie jest wg kodeksu zmiana kierunku i nie trzeba zmieniać pasa ruchu ani sygnalizować zmiany kierunku jazdy.Zamieszczone przez bishopZamieszczone przez leonnbishop, stawiasz flaszke
Jak by co to nadal wisisz flaszkę, bo wybudowałeś dom bez wyjazdu.
Komentarz
-
-
Na omawianym przez nas skrzyżowaniu i na innych również, droga z pierwszeństwem nie jest zakrętem drogi bo masz możliwość jazdy w innych kierunkach o czym informuje tabliczka T-6.
Już czuję smak% , takie fajnie schlodzone 8)
Zamieszczone przez rafikibishop napisał/a: Nie słuchasz o co proszą Jakbym Ciebie posłuchał to pewnie zabiłbym się na pierwszym lepszym skrzyżowaniu...
Komentarz
-
Komentarz